ΣΗΜΑΙΑ

Η σημαία της Ουαλίας αποτελείται από έναν κόκκινο δράκο, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε ένα πράσινο και λευκό πεδίο. Όπως συμβαίνει με πολλά οικόσημα, η ακριβής αναπαράσταση του δράκου δεν είναι τυποποιημένη, αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές του. 

Η σημαία απεικονίζει τον κόκκινο δράκο του Καντβαλάντρ, βασιλιά του Γκβάινεντ, μαζί με τα χρώματα των Τυδώρ, πράσινο και λευκό. Χρησιμοποιήθηκε από τον Ερρίκο Ζ’ στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, μετά την οποία μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Έπειτα, ο κόκκινος δράκος συμπεριλήφθηκε ως υποστηρικτής του βασιλικού οικοσήμου των Τυδώρ, για να σηματοδοτεί την ουαλική καταγωγή τους. 

ΓΛΩΣΣΕΣ

Οι δύο επίσημες γλώσσες της Ουαλίας είναι τα Αγγλικά και τα Ουαλικά. Τα Αγγλικά είναι η κύρια επίσημη γλώσσα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιστάσεις, ενώ τα Ουαλικά έχουν επίσημα κύρος μόνο σε περιορισμένες, αλλά σημαντικές περιστάσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία. Και οι δύο γλώσσες, για παράδειγμα, έχουν το ίδιο κύρος στα πλαίσια της Εθνοσυνέλευσης. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Ουαλίας μπορεί να μιλήσει Αγγλικά και περίπου το ένα τέταρτο μιλάει ουαλικά, με διαφορετικά επίπεδα ευχέρειας λόγου.   

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ρέιτσελ Ρόμπερτς

 Η Ρέιτσελ Ρόμπερτς ήταν Ουαλή ηθοποιός. Την θυμούνται περισσότερο για τις ειλικρινείς παραστάσεις της στην οθόνη ως η μεγαλύτερη σε ηλικία ερωμένη του κεντρικού ήρωα σε δύο σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1960.

Τόμας Άλαν Ρις Ντέιβις

Ο Τόμας Άλαν Ρις Ντέιβις (γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1964) είναι πολιτικός του Ουαλικού Εργατικού Συνεταιρισμού και πρώην Υπουργός της Ουαλικής Κυβέρνησης. .

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ο χάρτης της Ουαλίας

Η Ουαλία, που είναι ένα από τα τέσσερα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ιστορική και διοικητική περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρωτεύουσά της είναι το Κάρντιφ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Αγγλία στο Κανάλι του Μπρίστολ, βαθύ όρμο που ρέει στον ποταμό Σέβερν, τον μακρύτερο στη Βρετανία, μαζί με την Αγγλία, την Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. Η Ουαλία σχηματίζει μια απέραντη χερσόνησο που εκτείνεται για 20,779 χλμ και βλέπει την Ιρλανδική θάλασσα στα βόρεια, το Κανάλι του Μπρίστολ στα νότια, και το κανάλι του Αγίου Γεωργίου στα δυτικά.  

 Στα ανατολικά είναι τα σύνορα με την Αγγλία. Ουσιαστικά ορεινό, το έδαφος μπορεί να ταυτιστεί με τα όρη Κάμπριαν στα βόρεια, με μικρότερα ποτάμια στην δυτική πλευρά, ενώ τα μακρύτερα ποτάμια έχουν ανατολική κατεύθυνση με βαθιές εκβολές. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης, το κλίμα είναι καθαρά ατλαντικό, με άφθονες και καλά κατανεμημένες βροχοπτώσεις σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα πρώτα ιστορικά ευρήματα πληθυσμών που κατοικούσαν στην Ουαλία είναι περίπου 29000 χρόνια πριν. Το Πριγκιπάτο της Ουαλίας έχασε την ανεξαρτησία του το 1282, όταν ο βασιλιάς Έντουαρντ Α’ της Αγγλίας νίκησε τον Ουαλό ηγέτη Λουέλιν Β’, τον τελευταίο από τους Ουαλούς βασιλιάδες που έχουν διατηρήσει την ανεξαρτησία της, στη μάχη του Κίλμερι. Η Ουαλική νομοθεσία δεν αντικαταστάθηκε από την Αγγλική μέχρι τη Συνθήκη της Ένωσης. .

ΜΝΗΜΕΙΑ

Κάστρο του Κάρντιφ

Το κάστρο του Κάρντιφ είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό που χτίστηκε το 1081 από τους Νορμανδούς πάνω στα ερείπια ενός Ρωμαϊκού οχυρού. Αναπαλαιώθηκε αρκετές φορές με διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Μια από τις τελευταίες αναπαλαιώσεις έγινε από τον Ουίλλιαμ Μπερτζ τον 18ο αιώνα.  

                                           

Κόκκινο Κάστρο

Ένα άλλο κάστρο κοντά στο Κάρντιφ είναι το “Castel Coch”. Σχεδιασμένο από τον Ουίλλιαμ Μπερτζ στο τέλος του 18ου αιώνα πάνω στα ερείπια ενός μεσαιωνικού οχυρού, μοιάζει με κάστρο παραμυθιού. Το όνομά του σημαίνει «κόκκινο κάστρο».

Καθεδρικός ναός του Λάνταφ

Είναι μια Αγγλικανική εκκλησία χτισμένη το 1107 πάνω στα ερείπια ενός προηγούμενου κτίσματος...

Πάρκο “Snowdonia”

Το Εθνικό Πάρκο “Snowdonia” ήταν το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στη Βρετανία το 1995.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ουαλική τριπλή άρπα

Για τους Ουαλούς η μουσική είναι πολύ σημαντική. Ανάμεσα στα πολλά είδη μουσικής, είναι σημαντική η ροκ, η τζαζ, η ποπ και η κέλτικη μουσική. Ο σπουδαιότερος νεωτεριστής της Ουαλικής μουσικής είναι ο Τόμας Τζόουνς Γούντγουορτ.

ΦΑΓΗΤΟ

Η Ουαλία έχει επηρεαστεί από τους Βρετανούς όσον αφορά το φαγητό. Τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι “ausini rarebit” (ουαλικό τοστ με τυρί), “bara brith” (φρουτένιο καρβέλι), cowl (κρεατόσουπα), faggots (κεφτεδάκια), “montfich”, “glamorgan sausage” (λουκάνικο με λαχανικά και τυρί).

Υλοποιήθηκε από: I. Klochkova, G. Livio, S. Lauretta, C. Ronsisvalle, C. Toscano.