ΣΗΜΑΙΑ

Η σημαία της Φιλανδίας υιοθετήθηκε στις 29 Μαΐου 1918. Τα χρώματα είναι μπλε και άσπρο. Το μπλε συμβολίζει τις πολυάριθμες λίμνες που υπάρχουν στην επικράτεια και τον ουρανό και το άσπρο συμβολίζει το χιόνι.

ΓΛΩΣΣΑ

Η Φιλανδική γλώσσα είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα που ομιλείται στην Φιλανδία. Τα φιλανδικά ανήκουν στην οικογένεια των Ουραλικών γλωσσών. Η γραμματική στηρίζεται στη συγκόλληση μονών λέξεων, τα φιλανδικά είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιεί επιθήματα ΠΟΛΥ συχνά.

Ακολουθούν κάποιοι χαιρετισμοί στην Φιλανδία:

Γεια = hei;
Good morning = hyvaa huomenta;
Good afternoon = hyvaa iltapaviaa;
Good evening= hyvaa iltaa.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της Φιλανδίας αρχίζει περίπου το 9,000 π.Χ. Η Φιλανδική Εποχή του Χαλκού άρχισε περίπου το 1,500 π.Χ. και η Εποχή του Σιδήρου άρχισε το 500 π.Χ και διήρκεσε μέχρι το 1,300 μ.Χ. Το 1917, η Φιλανδία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Υπήρξε ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Φιλανδικούς Κόκκινους Φρουρούς και την Λευκή Φρουρά. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Φιλανδία πολέμησε δύο φορές εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η Φιλανδία παρέμεινε μια ανεξάρτητη δημοκρατία στη Βόρεια Ευρώπη. Τη δεκαετία του 1970, το ΑΕΠ της Φιλανδίας ήταν ανάμεσα στα υψηλότερα του κόσμου. Μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και αντικατέστησε το φιλανδικό μάρκο με το ευρώ το 2002. 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλανδία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης, είναι μέρος της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Το έδαφός της είναι επίπεδο. Στα ανατολικά συνορεύει με τη Ρωσία, στα βόρεια με τη Νορβηγία και στα δυτικά με τη Σουηδία. Έχει βραχώδεις ακτές και στα νότια βλέπει τη Βαλτική Θάλασσα. Έχει πολλά νησιά που λέγονται “schären”.

ΦΑΓΗΤΟ

Παρακάτω είναι 10 φιλανδικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε:

Karjalanpiirakka (ριζόπιτες) ...
Ruisleipa (ψωμί σίκαλης) ...
Leipajuusto (τυρόψωμο) ...
Kalakukko (ψαρόπιτα) ...
Korvapuusti (ψωμάκια κανέλας) ...
Lihapullat (φιλανδικά κεφτεδάκια) ...
Graavilohi (καπνιστός σoλομός) ...
Mustikkapiirakka (πίτα με μύρτιλα)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μουσική της Φιλανδίας μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: παραδοσιακή και κλασσική μουσική. Η παραδοσιακή μουσική της Φιλανδίας κατά κανόνα επηρεάζεται από Καρελιανές παραδοσιακές μελωδίες. Στα δυτικά της χώρας, περισσότερο επικρατούν συμβατικές σκανδιναβικές παραδοσιακές μουσικές παραδόσεις. Στον τομέα της μουσικής της κλασσικής και της σύγχρονης τέχνης, η Φιλανδία έχει παράγει έναν εξαιρετικό αριθμό μουσικών και συνθετών. Η σύγχρονη λαϊκή μουσική περιλαμβάνει μια καταξιωμένη σκηνή “heavy metal”, όπως και άλλες Σκανδιναβικές χώρες, όπως επίσης και έναν αριθμό διακεκριμένων “rock” και “pop” συγκροτημάτων, μουσικών “jazz”, καλλιτεχνών “hip hop” και δημιουργών χορευτικής μουσικής.

Τα πιο σημαντικά μνημεία και διάσημες φυσικές ομορφιές

  • Temppeliaukion

Η Εκκλησία είναι μέσα σε βράχο, εδώ έχουμε το πρώτο θαύμα στο Ελσίνκι! Το “Temppeliaukion” το σχεδίασαν οι αδερφοί Τίμο και Τουόμο Σουομαλάινεμ. Στο κέντρο της πόλης, αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στη Φιλανδία. Το φως που μπαίνει από τα παράθυρα είναι χρωματιστό.

  • Παιδική Χαρά “LINNANMAKI”

Το “Linnanmäki” είναι ένα από τα κεντρικά πάρκα της Φιλανδίας. Θα διασκεδάσετε ανεβαίνοντας στη ρόδα “Ferris” ή στο τρενάκι. Μπορείτε να πάρετε ένα αναμνηστικό για το σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικά πολύ ωραία καταστήματα.

  • Εθνικό Πάρκο Coli
    Το Εθνικό Πάρκο Κόλι έχει λόφους με δάση. Το Κόλι είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για εκδρομές, τα μονοπάτια σας οδηγούν να δείτε γκρεμούς και λίμνες. Το πάρκο έχει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και επίσης διαδρομές για σκι.

Διάσημοι Φινλανδοί

Kimi-Matias Räikkönen (Φινλανδική προφορά: [Κί-μι "Ματίας" Ρα-ι-κό-νεν] Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1979, το παρατσούκλι του είναι “Iceman” (δολοφόνος) και είναι ένας Φιλανδός οδηγός αγώνων ταχύτητας, που επί του παρόντος οδηγεί στη Φόρμουλα 1 για τους αγώνες Άλφα Ρομέο. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φόρμουλα 1 το 2007, στην πρώτη του συμμετοχή στη Σκουντερία Φερράρι. Μετά από εννέα σεζόν αγώνων στη Φόρμουλα 1, εγκατέλειψε το άθλημα, για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι το 2010 και το 2011 και επέστρεψε στη Φόρμουλα 1 το 2012. Εκτός από αυτόν τον τίτλο, ο Ραϊκόνεν επίσης τερμάτισε δεύτερος συνολικά το 2003 και το 2005 και τρίτος το 2008, το 2012 και το 2018. Ο Ραϊκόνεν έχει κερδίσει 21 Γκραν Πρι, που τον καθιστούν τον πιο επιτυχημένο Φιλανδό οδηγό όσον αφορά τις νίκες σε αγώνες Φόρμουλα 1.

Από τους: ANTONIO TESTA CAMILLO, EUGENIO CENTAMORE, RUGGERO VINCI, SOFIA PASTORELLI, DENISE VIRZI E GIOVANNI GLIOZZO.